Ako Vam je ikada “proradio živac”, znaćete o čemu pričamo!

Naravno sa stomatološkog aspekta, samo jedan specijalista može da Vam pritekne u pomoć! Endodoncija je posvećena svemu što se nalazi unutar zuba – endodoncijum.

U ordinaciji Tim Dent Živanović se pacijenti sa problemima endodontske prirode redovno javljaju kada je živac upaljen u poodmakloj fazi. Ovim putem želimo da Vas upoznamo ne samo sa ovom oblašću stomatologije već i sa posledicama zanemarivanja oralnog zdravlja. 

Kako dolazi do upale živca? Šta je endodontski tretman? Da li je zub bez živca “mrtav zub”? Na ova i mnoga druga pitanja odgovaramo u ovom članku! 

 

Živac zuba može da se upali najčešće zbog zanemarenog lečenja karijesa ili zbog povrede zuba. Ukoliko ste povredili zub, bez obzira što je inicijalni bol prošao, molimo Vas zakažite pregled odmah! Povrede zuba mogu da budu toliko male da dovedu do povreda i unutrašnje prirode – što ne možete videti golim okom! Problemi sa zubom mogu da se ispolje u nekom trenutku nakon povrede. Potrebno je da snimimo zube i uradimo endodontski pregled kako biste bili sigurni da Vam taj zub nije pred upalom, da koren i pulpa nisu u procesu zapaljenja. 

Drugi neprijatelj korena zuba je karijes! Uznapredovan karijes dovodi do širenja bakterija i toksina koji prodiru u tzv pulpu. Pulpa, ili popularno nazvan “živac” zuba, se sastoji i od krvnih sudova, vlakana i raznih ćelija koje pomažu zubima da se razvijaju i rastu. Kada se upali, verujte, to boli. Jako boli.

Kako da izbegnem ovaj scenario?

Zakažite redovan pregled na svakih 6 meseci u našoj ordinaciji. Prilikom pregleda u ordinaciji, ukoliko postoji blagi bol ili sumnja na upalu, naši doktori će na licu mesta snimiti zub i utvrditi da li je upalni proces započet. 

Šta se dešava kada je živac već upaljen i čišćenje kanala mora biti odrađeno?

Tada na scenu stupa endodontski tretman putem kog upala zuba odnosno inficirana pulpa mora da se odstrani. Najčešće se to radi iz više tretmana jer je zubu, doslovno, potrebno lečenje. Jednostavno rečeno, ni mikroskopsko zrno upaljene pulpe ne sme da ostane na zubu. Duž celog kanala korena zuba pulpa mora da bude sanirana i zdrava. Takodje, preporučuje se da se uradi dentalni radiogram koji daje sve neophodne podatke o stanju zuba i kosti oko njih i od velikog je značaja prilikom endodotskog lečenja.

Lečenje kanala zuba zahteva preciznost u radu i “mirnu ruku”. Kanal zuba mora biti obrađen celom svojom dužinom do njegovog vrha. 

Da bi odredili lokaciju vrha korena zuba, koristimo se aparatom koji se zove apeks lokator. Pomoću njegovog uveličavajućeg displeja, naši stomatolozi u Tim Dent Živanović ordinaciji mogu precizno videti koliko su daleko od “prave lokacije”.

Koristimo se dvema metodama lečenja kanala korena zuba – mehanički i ručni. Mehanički obrađujemo kanal specijalnim mašinskim instrumentima. Dok su ručne metode vezane za upotrebu ručnih instrumenata – turpijice i proširivače. Poznatije su među pacijentima kao “iglice kojima se struže kanal zuba”. Koja god metoda da se koristi, obavezno je ispiritanje kanala. Da bi se pacijentima obezbedio dodatni komfor, koristimo se koferdam gumom prilikom obilnog ispiranja kanala korena zuba. 

Prilikom lečenja, može doći i do “vađenja živca”.

Zabluda je da bez pulpe imamo “mrtav zub”! Zub može da preživi bez pulpe jer se ishrana istog vrši preko mekog tkiva koji okružuje zub. A otvoreni kanal se napuni pastama a zatim sanira plombama ili krunicama. 

Koliko dugo traje lečenje kanala korena?

Različito je vreme od pacijenta do pacijenta. Zasigurno će biti potrebno vremena a verovatno i više poseta ordinaciji Tim Dent Živanović. Nemojte čekati da upala uzme maha. Ukoliko Vas boli zub, odmah zakažite pregled kod nas! Što duže čekate, duže će trajati lečenje. Na dužinu lečenja utiču i drugi faktori i sve zavisi od samog zuba, da li je prednji ili bočni; koliko je uznapredovala upala; da li će lek delovati brže ili sporije; kakva je morfologija kanalnog sistema; koji je tip pulpitisa u pitanju itd. 

Ono što je bitno za pacijente jeste da se ispoštuje cela procedura lečenja i čišćenja kanala kako bismo došli do završne faze – restauracija zuba i vraćanje zuba u svoju funkciju. 

Završna faza endodontskog tretmana je punjenje zuba pastom ili kočićima zatim sledi “zatvaranje zuba”. Zub možemo restaurirati plombom ili krunicom uz ojačanje korena zuba. Koji će se metod koristiti i u kojoj meri će se primeniti restauracija zavisi od prvobitnog stepena oštećenja zuba. 

Hvala Vam što ste posvetili vreme i pročitali ovaj informativni članak! Nadamo se da ćemo doprineti očuvanju zdravlja Vaših zuba.

Za Vaš sledeći termin, molimo kliknite ovde ili pozovite 011 309 65 25 a svakako nas možete zapratiti i putem mreža instagram i facebook. 

Želimo Vam prijatan dan!

Autor texta je

Dr Violeta Pajić

Diplomac Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i specijalista ortodoncije. 
Ne započinje tretman bez svog stilizovanog zubića koji stalno nosi. Iako je specijalizirala ortodonciju, njena strast je endodoncija i očuvanje prirodnih zuba.
Kad nije u Tim Dent Živanović praksi ili na specijalizaciji, posvećena je svojoj porodici.

error: Content is protected!! All the content on the timdent.rs website is written by Dr Tanja Zivanovic and photos/videos are original or have licenses