Oh, DAletenje avionom Vam može izazvati zubobolju.

Može se desiti i Vama! Iznenada osetite zubobolju po prvi put u određenom zubu a pogotovo ukoliko ste imali sporadične probleme sa zubima i odete na let. Problemi se dodatno ispolje i pretvore u kontinuiran i pravi bol.

Najćešće se dešava prilikom poletanja i sletanja aviona i pacijenti stiču utisak da su im zubi odjednom osetljiviji i imaju utisak da intenzitet bola raste.

Šta se tačno dešava? Šta Vam je činiti na visini od 10.000 metara?

Ovaj članak ima za cilj da Vam odgovori upravo na ova pitanja ali i da Vam da korisne savete i informacije, pa zato počnimo od prvog i osnovnog:

Zašto letenje avionom izaziva zubobolju?

Prilikom poletanja i sletanja aviona Vaše telo doživljava promenu pritiska s povećanjem/smanjenjem nadmorske visine, stanje poznato kao aerodontalgija. Sigurno ćete osetiti promenu pritiska u ušima a takođe možete dobiti i glavobolju. 

Kad su zubi u pitanju, bol nastaje samo u zubima koji jednostavno nisu zdravi jer promene pritiska tokom leta ne utiču na Vaše zdrave zube. 

Dakle, promena atmosferskog pritiska koja uzrokuje zubobolju se naziva
baro trauma zuba (barodontalgija ili aerodontalgija) može se javiti i kod asimptomatičnih zuba odnosno zuba zbog kojih niste imali zubobolju. Do leta. 

Izloženi ste riziku da dobijete barotraumu ukoliko imate: karijes, povređene desni, nedavno izvršenu hiruršku intervenciju na zubu, nedavno izvađen zub, ciste, loše izrađene, oštećene ili dotrajale plombe.

Takođe možete doživeti zubobolju u avionu zbog pritiska sinusa. Ako se neprijatnost tokom leta javlja preko svih gornjih zuba, to je verovatno problem vezan za živce sinusa blizu vaše vilice, a ne konkretno za zube. Prilikom sletanja bi trebalo da se obratite ORL specijalisti.

 

Šta Vam je činiti na visini od 10.000 metara?

Teško je podneti bol u zubu u sred leta ili na sred aerodroma ukoliko niste pripremljeni. Sledite ove savete da biste se pripremili i olakšali sebi putovanje pre, tokom i nakon leta.

Pre leta avionom

Da li Vas je skoro zaboleo zub? Čak i ako Vas je jedan zub samo “žignuo” i niste imali daljih problema, obavezno dođite kod nas na pregled pre Vašeg leta. 

Planirajte 7 – 10 dana pre putovanja pregled u ordinaciji Tim Dent Živanović i naglasite da idete na let uskoro i zato Vam treba redovan pregled! 

Promena nadmorske visine će dovesti do promene pritiska i to ćete definitivno osetiti kroz bol. Letenje će sigurno pogoršati bilo koji problem sa zubom i zato je preporučljivo da posetite Tim Dent Živanović pre leta kako bi naši doktori ukazali na potencijalne probleme i nelagodnosti koje će isti izazvati tokom letenja ali i da izvrše tretmane koje ne zahtevaju mnogo vremena i moraju se uraditi do datuma Vašeg leta. Na ovaj način sigurno smanjujete šanse da imate poteškoća u toku leta. Štaviše, naši stomatolozi će Vam predočiti šta možete da očekujete tokom leta, koje lekove protiv bolova trebate poneti sa sobom i, po potrebi, zakažete dalji tretman kada se vratite sa putovanja. Ukoliko idete na let ubrzo nakon termina u našoj ordinaciji, lekove protiv bolova morate imati sa sobom i pratiti sva uputstva data od strane naših stomatologa.

Pogotovo treba da dođete na pregled u Tim Dent Živanović ukoliko imate istoriju problema sa zubima a uskoro idete na put avionom. Naprsline, pukotine, šupljine i problemi sa olabavljenim plombama mogu se desiti bez da osetite bilo šta ali upravo ti “sitni” problemi će dovesti do velikih neprijatnosti tokom leta. 

Obavezno pratite uputstva koja su Vam dali naši stomatolozi, ponesite lek protiv bolova koje je odobrio doktor iz naše ordinacije i nemojte zaboraviti da popijete lek pre ulaska u avion i u intervalima koje je doktor preporučio. 

Tokom leta avionom

Spakovali lekove protiv bolova u ručni prtljag? Odlično!
Pregledali Vas stomatolozi Tim Dent Živanović pre leta? Sjajno!

A šta ako propustite da zakažete termin?

Naša preporuka je da tokom putovanja uvek imate pri ruci paracetamol ili drugi lek protiv bolova koji inače koristite. 

Imajte na umu da će Vaši zubi biti izuzetno osetljivi ukoliko ste već imali nekih problema. Preporučujemo da u toku leta izbegavate hladne napitke i slatku hranu, a kafu, čaj, kisela i slatka pića zamenite običnom vodom.  

Šta raditi ako u toku leta avionom zub “proradi” i krene otok na licu?

Vrlo je moguće da usled promene nadmorske visine i pritiska zub koji je bio u začetnoj fazi upale, koju niste ni osetili, odjednom “bukne” u toku leta i neminovno Vaše lice krene da otiče. 

Ukoliko nemate sa sobom lekove protiv bolova uvek se možete obratiti stjuardesi ili stjuardu za pomoć. Oni Vam mogu pomoći na dva načina:

– Davanjem leka protiv bolova – isključivo paracetamol su ovlašćeni da daju
– Davanjem kesice leda – koliko god Vam je potrebno

 Slobodno popite paracetamol a led uvijte u ešarpu ili duks ili šta god da Vam se nađe pri ruci (nemojte led direktno stavljati na obraz!) i stavite na otok. Led treba držati maksimalno 15 minuta a zatim napraviti pauzu od 10 minuta. 

Nakon sletanja, pozovite nas na 065 8000 444 kako bismo Vam zakazali termin što pre.

Stanja zuba gde je potreban dodatni oprez

Ukoliko ste nedavno imali neke stomatološke radove ili operacije naravno da možete leteti bez bojazni da ćete imati bilo koju vrstu neprijatnosti sa zubima tokom leta. Zubobolja tokom leta nastaje zbog pojave mehurića vazduha u zubu, stvarajući pritisak koji raste sa promenom nadmorske visine.
Šanse su veće da se mehurići vazduha pojave kod pacijenata u nekoliko slučajeva.

✓ Pacijenti koji su propustili da redovno kontrolišu starije plombe. Starije plombe i plombe koje su naprsle mogu da dovedu do pojave stvaranja mehurića vazduha. Ako se pritisak menja brže nego što se taj vazduh u zubu može izjednačiti, mehurić će se proširiti i izazvati bol. 

✓ Pacijenti koji ne primete pukotine na zubu ili imaju naprsli zub. Te pukotine su posebno osetljive na bolove povezane sa pritiskom. Vazduh lako može ući u te mikroskopske prostore, a zatim se proširiti sa promenom nadmorske visine, uzrokujući određenu nelagodu tokom leta.

✓ Pacijenti koji pate od ranog propadanja zuba. Dobro ste se osećali na zemlji ali kad je avion poleteo osetili ste iznenadni bol – uzrok tome može biti truljenje zuba koje niste primetili.

✓ Pacijenti koji već imaju osetljive zube: ako se borite sa ovim problemima pre nego što se ukrcate u avion, možete očekivati blagi bol i pojačanu osetljivost zuba tokom leta.

 Pacijenti koji su nedavno imali hiruršku intervenciju na zubu u Tim Dent Živanović moraju zakazati termin pre leta kako bi naši doktori dali sva uputstva i eventualno terapiju i medikamente koji će olakšati pacijentima i sprečiti odnosno ublažiti bol odnosno nelagodnosti sa zubima u toku trajanja leta. 

Nakon leta avionom 

Obavezno se javite stomatologu u ordinaciji Tim Dent Živanović ukoliko ste tokom leta iskusili nešto od sledećeg:

✱ Iznenadnu zubobolju određenog zuba ili regije u ustima

✱ Žiganje tokom leta i blagi bol koji je potpuno nestao nakon sletanja

✱ Iznenadnu nelagodu ili neprijatnost u ustima prilikom poletanja ili sletanja aviona koju ne možete okarakterisati kao bol

✱ Čudan osećaj koji “struji” u celoj gornjoj vilici tokom leta

✱ Progresivno pogoršanje zubobolje koja je dovela do oticanja lica

✱ Oticanje i crvenilo obraza, nelagodan ukus u ustima a nedavno ste imali operaciju (ovo su znaci infekcije i mora se reagovati odmah!)

Letenje avionom Vam je skrenulo pažnju na očigledan problem i na Vama je da se odmah po sletanju obratite našem stomatologu i zakažete pregled.


—————————————————————————————————-

Poštovani čitaoci,

Nadamo se da vam je let sa nama bio prijatan, u ime kapetana ordinacije gospodina dr Tome Živanovića i vrednog tima zahvaljujemo vam se što ste pročitali ovaj članak i radujemo se ponovnom susretu na našem blogu. 

Nadamo se da ćemo uskoro imati priliku i da vas ugostimo u našoj ordinaciji u Beogradu, na adresi Bulevar Oslobođenja 307. Takođe želimo da vam ponudimo naše vrhunske stomatološke usluge jer smo ubeđeni da ćemo time znatno doprineti poboljšanju vašeg oralnog zdravlja.

Za vaš sledeći termin, molimo Vas kliknite ovde ili pozovite 011 309 65 25
a svakako nas možete zapratiti i putem mreža instagram i facebook

Hvala Vam što ste leteli sa Tim Dent Živanović. Želimo vam prijatan dan!

Autor texta je

Dr Tanja Živanović

Diplomac Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu na putu da postane specijalista Parodontologije.
Ima misiju da pomogne ljudima da razumeju važnost oralnog zdravlja i njegov uticaj na celokupno zdravlje i dobrobit.
Kad nije u Tim Dent Živanović praksi ili na specijalizaciji, ne drži je mesto i putuje. Stalno.

error: Content is protected!! All the content on the timdent.rs website is written by Dr Tanja Zivanovic and photos/videos are original or have licenses