Mlečni zubi niču svim bebama i to je jedino sigurno. Nekome niknu prvi zubići sa par meseci a nekome ni jedan zubić ne izbije pre prve godine. Prosto, svako dete je individua za sebe. Ono što je pravilo jeste da će svi imati oko 20 mlečnih zubića i da će im svi poispadati i napraviti mesta za stalne zube. Ne brinite, do 21og rođendana Vaše dete će zasigurno imati 32 stalna zuba. 

Nema osobe koja se ne seća makar jedne scene u vezi sa ispadanjem zubića. Zato hoćemo da Vas, roditelje uputimo u to kada možete da očekujete ispadanje prvih zubića, kako da se sa tim nosite i da Vam pomognemo da isplanirate dolazak Zubić Vile.

Oko 6og rođendana i posle njega možemo očekivati da će prvi mlečni zubići ispasti. Ovo je važan period kako za decu tako i za roditelje. Bitno je, pre svega, pričati sa decom o tome – otvoreno i iskreno. Iako deci deluje strašno a može biti i krvi prilikom ispadanja zubića, najbolje bi bilo da se udružite sa stomatolozima Tim Dent Živanović! Zakažite pregled svog deteta i prepustite nama da im objasnimo. U saradnji sa roditeljima, možemo detetu odgovoriti sa stručne strane o svemu što ih zanima na temu ispadanja zubića. A Vi ste tu, kao i uvek, najveća i najbolja podrška. Potom kod kuće sa detetom možete nastaviti da razgovarate, gledate se u ogledalo, zamišljate zajedno kako će lepi i novi zubići nići. 

Iako je “ispadanje” mlečnih zubića potpuno prirodno, predstaviti to deci kao postignuće nije na odmet! Ovo je jako bitno jer samoupozdanje kod dece može biti poljuljano zbog promene ličnog izgleda. Mišljenje dece da “nemaju lep osmeh” ili da više neće biti lepa kada ispadnu zubići treba pogaziti i predstaviti deci gubitak zubića kao činjenicu da su sada na putu da postanu veliki i odrasli i da će im sledeći zubići biti još lepši! I veći! Jer veliki drugari imaju velike zubiće. 

U tome će im svakako pomoći Zubić Vila! Ova misteriozna vila će se jako obradovati kada detetu ispadne zubić jer tada ona dolazi kod vas na specijalni zadatak. Njena uloga, po nama, je da se olakša detetu ovaj prelaz u “odraslo dete”, da učini stvari zanimljivim, da probudi deci maštu i naravno da oplemeni uspomene iz detinjstva! Iako nju nikad ne vide, „nagrada“ koja stiže od Zubić Vile prosto čini da sve nedaće i brige oko ispadanja zubića nestanu iz malih glava.

Ispričajte i planirajte sa Vašim mališanima kada će i šta će to Zubić Vila učiniti! Verujemo da će imati mnogo pitanja i zato smo želeli da Vam damo par caka koje inače preporučujemo roditeljima kada dovode decu kod nas u ordinaciju.

#1 Dete ima 20 zubića! To je 20 “nagrada” po detetu..

Šta god da imate na umu da kupite i podarite detetu, ne zaboravite da pomnožite sa 20. Vredni pokloni, iako verujemo da bi Vaše dete bilo jako srećno, nisu uvek povoljni po Vaš novčanik. Ne zaboravite, kako nema pravila za redosled i učestalost nicanja zubića tako nema pravila ni za njihovo ispadanje. I zato, planirajte unapred! Odredite sebi šta će nagrada koju Zubić Vila daje u zamenu za zubiće biti. Može da bude parica npr od 10 ili 20 dinara koje dete može skupljati u posebnu kasicu i kupiti sebi sladoled, sličice za album, stikere ili manju igračku kad ispadnu svi zubići. 

#2 Učinite fantaziju realnom 

Zaista u knjižarama danas imamo izbor materijala koji možemo iskoristiti kako bismo učinili sve da Zubić Vila deluje realno. Možete detetu pomoći da napiše pismo Zubić Vili gde će izraziti svoje želje kako i gde da Vila ostavi novčić. Tako ćete saznati njegove želje! Naš predlog je da svaki put kada Zubić Vila uzme zubić, ostavi poruku zahvalnosti. Na parčetu papira možete lepkom sa šljokicama napisati: “-ImeDeteta- Mnogo ti hvala za tvoj zubić! Vidimo se uskoro : ) Tvoja Zubić Vila”. Takođe možete napraviti trag od šljokica od prozora do kreveta deteta.

#3 Ako Vas uhvate na delu ili zaboravite, ne očajavajte

Naravno da se desi da zaboravite! Možete se izvući i reći da je Zubić Vila zakasnila noćas, videli ste ju je na prozoru ali je uskoro svitalo pa je morala da ode i da će doći sledeću noć. Ako Vas uhvate na delu, recite da proveravate situaciju jer želite da budete sigurni da ste sve pripremili za večeras.

——————————————————–

Nadamo se da su Vam ovi saveti bili korisni i da ćete stvoriti najlepše uspomene Vašoj deci! Mlečni zubići su izuzetno bitni i zato vas molimo da o njima vodite računa. Tim Dent Živanović je uvek otvoren za saradnju sa roditeljima i možete lako zakazati pregled kod nas klikom ovde.

Hvala Vam što brinete o oralnom zdravlju Vašeg deteta! 


Veliki pozdrav od Zubić Vile 

Autor texta je

Dr Tanja Živanović

Diplomac Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu na putu da postane specijalista Parodontologije.
Ima misiju da pomogne ljudima da razumeju važnost oralnog zdravlja i njegov uticaj na celokupno zdravlje i dobrobit.
Kad nije u Tim Dent Živanović praksi ili na specijalizaciji, ne drži je mesto i putuje. Stalno.

error: Content is protected!! All the content on the timdent.rs website is written by Dr Tanja Zivanovic and photos/videos are original or have licenses